År 1999, den 22. november afsagde Patentankenævnet

(Hans Chr. Thomsen, Michael Dorn, Steffen Gulmann og Finn Mikkelsen)

 

KENDELSE

I sagen j.nr. AN 1998 00141 Klage fra

Amylin Pharmaceuticals, Inc., USA,

v/ Chas. Hude A/S,

over

Patentdirektoratets afgørelse af 7. oktober 1998 vedrørende varemærkeregistrering VR 1997 04234

SYMLIN <w> efter indsigelse af

Nycomed Danmark A/S

og

Danmarks Apotekerforening ved Nycomed Danmark A/S

v/Internationalt Patent-Bureau.

Der har ikke været mundtlig behandling af sagen.

Ankenævnet udtaler:

Ankenævnet er enig med Patentdirektoratet i, at mærkerne, uagtet de kun har stavelsen -LIN til fælles, og det ene er et tostavelsesord og det andet et trestavelsesord, ud fra en helhedsvurdering har en sådan grad af lighed, navnlig lydligt, at der er risiko for forveksling. Nævnet skal bemærke, at dette er særligt afgørende for varer i klasse 5, hvor mundtlig brug af varemærker er ofte forekommende.

Herefter

bestemmes:

Patentdirektoratets afgørelse af 7. oktober 1998 stadfæstes.

Sagens baggrund:

Den 30. juni 1997 indleverede Amylin Pharmaceuticals, Inc., USA, v/ Chas. Hude A/S, en ansøgning om registrering af varemærket SYMLIN <w> for følgende varer i klasse 5: Farmaceutiske præparater til behandling af metaboliske forstyrrelser.

Varemærket blev registreret den 10. oktober 1997. Den 5. november 1997 blev registreringen offentliggjort i Dansk Varemærketidende.

Ved brev af 22. december 1997 nedlagde Nycomed Danmark A/S og Danmarks Apotekerforening ved Nycomed Danmark A/S i medfør af varemærkelovens § 23 indsigelse mod registreringens gyldighed. SYMLIN påstås slettet i medfør af varemærkelovens § 15.

Indsiger har anført, at det omstridte mærke SYMLIN er forveksleligt med indsigers tidligere registrerede mærke XYMELIN for alle varer i klasse 5. Videre er indsiger i færd med at indarbejde mærket ZYMELIN til afløsning af XYMELIN for det samme produkt.

Mærkeindehaver påstod indsigelsen afvist under henvisning til, at der ikke var forvekslelighed. Der henvistes i denne forbindelse navnlig til, at kun den sidste stavelse i SYMLIN og XYMELIN / ZYMELIN er fælles og at –LIN anses for svag i klasse 5. Desuden er SYMLIN et tostavelsesord mens XYMELIN / ZYMELIN er trestavelsesord. Samtidig er begyndelsesbogstaverne X og Z sjældne i det danske sprog.

Patentdirektoratet traf afgørelse i indsigelsessagen den 7. oktober 1998 og tog indsigelsen til følge med nedennævnte begrundelse:

"To mærker er forvekslelige i henhold til varemærkelovens § 15, stk. 1, nr. 2 når der foreligger mærkelighed og varesammenfald eller vareartslighed.

Der foreligger sammenfald af varer omfattet af de to registreringer. Det er ligeledes direktoratets opfattelse, at mærkelighed er til stede.

Til imødegåelse af indsigelsen har De på vegne mærkeindehaver blandt andet anført, at mærkerne SYMLIN og XYMELIN alene har sidste stavelse –LIN til fælles, og at denne stavelse er hyppigt forekommende i klasse 5 og således svag.

Hvad angår dette samt Deres henvisning til, at et mærke med to stavelser er forveksleligt med et mærke med tre stavelser, såfremt begge stavelser er helt indeholdt i trestavelsesordet, bemærkes, at dette udgangspunkt er en følge af de generelle retningslinier for stavelsesvurdering. Imidlertid skal der ved bedømmelsen af mærkers forvekslelighed altid foretages en helhedsvurdering, hvor særligt kriterier som synsmæssig, lydlig og begrebsmæssig lighed tillægges vægt ved vurderingen af mærkelighed.

Uanset de to mærker, SYMLIN og XYMELIN, alene har stavelsen –LIN til fælles og denne stavelse er hyppigt forekommende i klasse 5, er det direktoratets opfattelse, at mærkerne udfra en helhedsvurdering har en sådan grad af lighed, at der er risiko for, at mærkerne forveksles. Særligt bemærkes, vedrørende den lydlige lighed, at udtalen af de to mærker efter direktoratets opfattelse er quasi-identisk. Vedrørende den synsmæssige lighed bemærkes, at mærkerne udover stavelsen –LIN har bogstaverne Y og M fælles og således har 5 ud af 6 henholdsvis 7 bogstaver fælles med samme bogstavsplacering. Herved fremtræder mærkerne synsmæssigt meget ens.

Efter en samlet vurdering af mærkelighed og vareartslighed af det foreliggende mærke og indsigers mærke finder direktoratet således, at disse mærker ligner hinanden i et sådant omfang, at risiko for forveksling mellem mærkerne er til stede. Indsigelsen baseret på varemærkelovens § 15, stk. 1, nr. 2 tages til følge."

Denne afgørelse har mærkeindehaver den 7. december 1998 indbragt for Patentankenævnet med påstand om, at varemærkeregistrering VR 1997 04234 SYMLIN opretholdes.

Til støtte herfor har klageren gentaget sine anbringender fra indsigelsessagen og tilføjet, at især inden for det farmaceutiske område er der praksis for, at mærker kan komme tættere på hinanden end andre på områder, fordi farmaceutiske artikler håndteres af fagfolk. Der nævnes en række eksempler herpå.

Indklagede har i sit svarskift af 18. februar 1999 påstået stadfæstelse af Patentdirektoratets afgørelse i indsigelsessagen. Man fremhæver det visuelle og lydlige sammenfald mellem ordene SYMLIN og XYMELIN / ZYMELIN og afviser, at de af klager refererede domme og afgørelser kan betragtes som analoge.

Patentdirektoratet har den 14. maj 1999 afgivet følgende erklæring:

".Der er ikke over for ankenævnet fremkommet væsentligt nye oplysninger. Det er fortsat direktoratets opfattelse, at de to mærker er forvekslelige, jf. nærmere vores begrundelse i indsigelsesafgørelsen af 7. oktober 1998."

Vi skal derfor henstille, at ankenævnet stadfæster den trufne afgørelse.