RESUMÉ:

 

AN 2010 00005 - VR 1981 00439 - NEFA <w> - Administrativ ophævelse - Brugspligt

 

Der blev begæret administrativ ophævelse af varemærket VR 1981 00439 NEFA <w> med henvisning til manglende opfyldelse af brugspligten. Patent- og Varemærkestyrelsen tog delvist begæringen til følge og begrænsede registreringen til klasse 11 "Cykellygter". Denne afgørelse blev indbragt for Ankenævnet for Patenter og Varemærker, som stadfæstede afgørelsen.

 

KENDELSE:

År 2010, den 19. august 2010 afsagde Ankenævnet for Patenter og Varemærker

(Hans Chr. Thomsen, Michael Dorn, Hanne Kirk Deichmann og Sten Juul Petersen)

følgende kendelse i sagen AN 2010 00005

 

 

Klage fra          

ABUS-Gruppen DK A/S

v/Dahl Advokatfirma

 

over            

Patent- og Varemærkestyrelsens afgørelse af 17. december 2009 i sagen VR 1981 00439 NEFA <w> indehavet af

A/S Cyklelygte- og Tørelementfabriken Nefa

 

 

Ankenævnet har behandlet sagen skriftligt.

 

Ankenævnet udtaler:

Af de af Patent- og Varemærkestyrelsen i afgørelse af 17. december 2009 anførte grunde tiltræder Ankenævnet, at der på grund af manglende opfyldelse af brugspligten sker en delvis ophævelse af mærket NEFA, således at registreringen begrænses til klasse 11 "Cykellygter".

 

Herefter bestemmes:

Den påklagede afgørelse stadfæstes.

 

Sagens baggrund:

Den 27. februar 1979 ansøgte A/S Cyklelygte- og Tørelementfabriken Nefa om registrering af varemærket NEFA <w> for:

 

Klasse 9: Apparater og instrumenter til signalering og livredning, elektriske apparater til trafikregulering, elektriske batterier til cyklelygter og til anden belysning på transportmidler samt tørelementer.

 

Klasse 11: Installationer og materiel til belysning, cykellygter og andre lygter på transportmidler. (Registreringen omfatter ikke lysstofrør).

Mærket blev foreløbigt registreret den 30. januar 1981 og publiceret i Dansk Varemærketidende samme dato.

 

Ved brev af 25. februar 2009 begærende Dahl Advokatfirma på vegne ABUS-Gruppen A/S administrativ ophævelse af registreringen. Begæringen blev begrundet med henvisning til Varemærkelovens § 25, stk. 1, at varemærket NEFA <w> ikke var konstateret anvendt i de seneste 10 år.

 

Indehaver svarede i sagen i breve af den 16. april 2009, 5. juni 2009, 17. juni 2009 og 27. juni 2009 og bestred, at mærket ikke havde været anvendt som påstået. Indehaver havde i den forbindelse indsendt materiale til dokumentation for brugen af varemærket NEFA.

 

Ved en fejl fra styrelsens side blev sagen taget op til afgørelse og afgjort den 1. oktober 2009 uden at anmoder havde haft mulighed for at udtale sig om det indsendte materiale. Afgørelsen blev derfor trukket tilbage og anmoder fik muligheden for at udtale sig om det indsendte materiale.

 

I brev af den 3. december 2009 kommenterede anmoder det indsendte materiale. I brevet anførte anmoder, at det indsendte materiale ikke viser reel brug af mærket NEFA og henviste i den forbindelse til Sø- og Handelsrettens afgørelse V 43/99, Ankenævnsafgørelse AN 2009 00003 samt EU-domstolens afgørelse C-40/01 ANSUL.

 

Anmoder henviste endvidere til, at der alene var solgt 110 enheder i 2006 og 2007, samt at der kun var tale om en enkelt aftager af disse enheder. I den forbindelse henviste anmoder til, at reel brug må formodes at indebære et reelt salg til hoveddelen af det relevante marked samt at det dokumentationskrav, der bør kræves opfyldt, i det mindste skal svare til det dokumentationskrav, der kræves opfyldt ved dokumentation af indarbejdelse af et varemærke, jf. varemærkelovens § 3, stk. 1, nr. 2.

 

Det blev også anført, at visse af de indsendte beregninger og opgørelser byggede på indehavers egne udokumenterede oplysninger og at der derfor skulle ses bort fra disse. Det blev endvidere påpeget, at også licensaftalen mellem indehaver og Basta Stenman Holland B.V. er udokumenteret, hvorfor omfanget af denne er uklart.

 

Den 17. december 2009 traf Patent- og Varemærkestyrelsen afgørelse i sagen. Styrelsen tog delvis begæringen til følge, og registreringen blev alene opretholdt for klasse 11: Cykellygter. Styrelsen begrundede afgørelsen med følgende:

 

"…2.         Lovgrundlaget

 

Det følger af varemærkelovens § 25, stk. 1, at:

 

”Har indehaver af et registreret varemærke ikke inden 5 år fra registreringsprocedurens afslutning gjort reel brug af varemærket her i landet for de varer eller tjenesteydelser, for hvilke det er registreret, eller har brugen været ophørt uden afbrydelser i 5 år, kan registreringen ophæves, jf. § 28, medmindre der foreligger rimelig grund til, at brug ikke har fundet sted.”

 

 

 

3.           Vurdering og konklusion

 

Det angrebne mærke:                                   NEFA

 

Registreret for:                                            Klasse 9: Apparater og instrumenter til signalering og livredning, elektriske apparater til trafikregulering, elektriske batterier til cyklelygter og til anden belysning på transportmidler samt tørelementer.

 

Klasse 11: Installationer og materiel til belysning, cykellygter og andre lygter på transportmidler. (Registreringen omfatter ikke lysstofrør).

 

 

I henhold til reglerne om brugspligt i varemærkelovens § 25 kan et varemærke blive udslettet helt eller delvist, hvis det ikke kan dokumenteres, at indehaveren har gjort reel brug af mærket for de omfattede varer eller tjenesteydelser inden for en periode, der rækker 5 år tilbage fra det tidspunkt, hvor anmodningen om ophævelse indleveres.

 

Efter dansk praksis stilles der forholdsvis beskedne krav til brugen af et varemærke, for at denne kan anses for reel i varemærkelovens § 25’s forstand. Således fremgår det bl.a. af Sø- og Handelsrettens afgørelse af den 16. april 2002 i sagen V 43/99 vedrørende varemærket CARMEN, at salg af produkter påført varemærket til én forhandler, hvorved der over en periode på ca. 1 år og 4 måneder kunne fremlægges 4 fakturaer med et beløb på i alt 1.042,80 engelske pund, var tilstrækkeligt til at dokumentere reel brug af varemærket.

 

Af EU-domstolens præjudicielle afgørelse af den 11. marts 2003 i sagen C-40/01, Ansul, fremgår bl.a., at der er gjort reel brug af et varemærke, når dette er anvendt i overensstemmelse med varemærkets grundlæggende funktion, som er at garantere oprindelsen af de varer eller tjenesteydelser, som det er blevet registreret for, med henblik på at skabe eller bevare en afsætningsmulighed for disse varer og tjenesteydelser og at der ved reel brug skal forstås en brug, der ikke foretages symbolsk alene med det formål at bevare de rettigheder, der er knyttet til varemærket.

 

Endvidere fremgår det, at der ved bedømmelsen af om brugen er reel skal tages hensyn til den faktiske handelsmæssige anvendelse af mærket, og navnlig den form for anvendelse, der i den pågældende branche må anses for begrundet i fastholdelse eller erhvervelse af markedsandele for de omhandlede varer eller tjenesteydelser. En sådan bedømmelse skal foretages på grundlag af samtlige faktiske omstændigheder i sagen.

 

Det skal i øvrigt bemærkes, at det dokumentationskrav der kræves opfyldt i forbindelse med ibrugtagning, jf. varemærkelovens § 3, stk. 1, nr. 2 er ikke det samme som det dokumentationskrav, der kræves opfyldt i forbindelse med brugspligten i varemærkelovens § 25. I forbindelse med ibrugtagning i varemærkelovens § 3, stk. 1, nr. 2 er der tale om stiftelsen af en varemærkeret gennem brug, hvorimod der i forbindelse med brugspligten i varemærkelovens § 25 er tale om, at varemærkeindehaveren kan fratages en ret, der allerede er tildelt ham, hvis der ikke er gjort reel brug af mærket. Hensynet bag de to bestemmelser er derfor meget forskellige og kravene for at opfylde de respektive dokumentationskrav er følgelig forskellige. F.eks. er der typisk et krav om landsdækkende brug i forbindelse med ibrugtagning i varemærkelovens § 3, stk. 1, nr. 2. Det samme krav findes ikke i forbindelse med brugspligten i varemærkelovens § 25.

 

Vurdering af det indsendte materiale

Indehaver har indsendt følgende materiale til dokumentation for brug:

 

·    Katalogblad med seneste model af NEFA lygten (årstal ukendt)

·    Opgørelser fra licenstager Basta af salget af NEFA lygter i Danmark i årerne 2000-2004

·    Artikel af Dr. Chris Brooks ”Danish Electric Bicycle Lamps”, The Ruslight, Volume 67, No. 2, June 2001

·    Liste over NEFA fakturaer i årene 2004 til 2007

·    Brev af den 13. februar 2004 fra Basta Denmark A/S vedrørende fortsættelsen af licensaftalen

·    Artikel i Politiken af den 25. september 2004

·    Fakturaer fra Basta Stenman Holland B.V. af den 2. juni 2006, 3. august 2007 og 1. november 2007

·    Prisliste fra Basta Danmark A/S gældende pr. 1. januar 2008

·    E-mail fra Stenman Holland B.V. af den 25. juni 2009

 

I nærværende sag er den relevante tidsperiode, hvor indehaver skal dokumentere brug af varemærket NEFA, fra den 25. februar 2004 til den 25. februar 2009. For så vidt angår katalogbladet med den seneste model af NEFA lygten kan dette materiale ikke umiddelbart dateres, og dette kan derfor ikke fungere som dokumentation for brug i den ovenfor angivne tidsperiode. Salgsopgørelserne fra årerne 2000-2003 samt artiklen af Dr. Chris Brooks kan dateres til et tidspunkt, der ligger før den relevante tidsperiode og kan derfor ikke umiddelbart anvendes som dokumentation for brug i nærværende sag. Listen over NEFA fakturaer i årerne 2004 til 2007 viser ikke hvilke varer, der er solgt og varemærket NEFA fremgår ikke af denne. Listen kan således heller ikke lægges til grund for, at varemærket NEFA er blevet brugt i årerne 2004 til 2007.

 

For så vidt angår artiklen i Politiken i september 2004, så omtaler denne NEFA cykellygten, som en klassiker inden for cykellygter. Artiklen viser således, at varemærket NEFA var på markedet for cykellygter i september 2004.

 

Samtidig er der dokumenteret salg af NEFA lygter i den relevante tidsperiode fra den 25. februar 2004 til den 25. februar 2009. Dette er dokumenteret i form af salgsopgørelsen i forbindelse med NEFA licensen fra 2004, der viser licenstager Basta Danmark A/S’ salg af NEFA lygter i Danmark i perioden januar 2004 til december 2004. Der er tale om et salg på 3011 enheder i perioden januar 2004 til december 2004.

 

Endvidere er der indsendt fakturaer fra Basta Stenman Holland B.V, som viser salg i Danmark, gennem ”sales office” Basta Danmark A/S, af NEFA lygter i den relevante tidsperiode. Der er tale om et salg på 120 enheder i perioden juni 2006 til november 2007. Selvom der alene er tale om en enkelt aftager, nemlig Lærernes Indkøbs Central, så viser disse fakturer stadig et reelt salg i den relevante periode.

 

Det der kræves for at reel brug af varemærket er dokumenteret er, at det er vist, at varemærkeindehaveren ved sin brug af varemærket forsøger at opretholde eller vedligeholde en afsætningsmulighed for de omhandlede varer. Det er således ikke et krav, at der dokumenteres reelt salg til hoveddelen af det relevante marked. Da der ikke kan opsættes en kvantitativ tærskel for hvornår brugen af et varemærke er reel, er det faktum, at salget er for nedadgående ikke afgørende for om der er gjort reel brug af varemærket.

 

At der foreligger en licensaftale mellem indehaver og Basta Danmark A/S bekræftes af den indsendte kopi af brev af den 13. februar 2004 fra licenstager til indehaver. At der foreligger et licensforhold mellem parterne understøttes af salgsopgørelsen fra januar 2004 til december 2004, der er afsendt af Basta Danmark og omhandler NEFA licence. Licensforholdet understøttes yderligere af fakturaerne fra Basta Stenman Holland B.V, som viser salg i Danmark, gennem ”sales office” Basta Danmark A/S, af NEFA lygter. Det præcise omfang af licensaftalen er i denne sammenhæng ikke umiddelbart relevant.

 

Den reelle brug af mærket NEFA understøttes endvidere af prislisten fra Basta Danmark A/S som viser gældende priser pr. den 1. januar 2008 for NEFA lygter.

 

Samlet set er det styrelsens vurdering, at der er indsendt materiale, der viser reel brug af varemærket NEFA for ”cykellygter” inden for den relevante tidsperiode. Styrelsen har ved denne vurdering lagt vægt på, at materialet set i sammenhæng viser, at mærket NEFA er brugt for cykellygter med henblik på at bevare en afsætningsmulighed for disse varer. Endvidere har styrelsen særligt lagt vægt på, at der ikke efter dansk praksis kan stilles krav om, at den brug der er gjort af varemærket, skal være af et betydeligt omfang, hverken i henseende til volumen eller geografisk område, jf. Sø- og Handelsrettens afgørelse af den 16. april 2002 i sagen V 43/99 vedrørende varemærket CARMEN.

 

Der er ikke indsendt materiale, der viser brug af varemærket NEFA for ”apparater og instrumenter til signalering og livredning, elektriske apparater til trafikregulering, elektriske batterier til cyklelygter og til anden belysning på transportmidler samt tørelementer” samt for ”installationer og materiel til belysning, lygter på transportmidler”.

 

Konklusion

Efter en samlet vurdering af det indsendte materiale finder styrelsen, at indehaver har anvendt varemærket NEFA for ”cykellygter” i klasse 11 i den relevante tidsperiode.

 

Styrelsen tager således begæringen delvist til følge, og registreringen vil blive ophævet for:

 

Klasse 9: Apparater og instrumenter til signalering og livredning, elektriske apparater til trafikregulering, elektriske batterier til cyklelygter og til anden belysning på transportmidler samt tørelementer.

 

Klasse 11: Installationer og materiel til belysning, lygter på transportmidler. (Registreringen omfatter ikke lysstofrør).

 

Registreringen vil blive opretholdt for:

 

Klasse 11: Cykellygter

 

Afgørelsen er truffet i medfør af varemærkelovens § 28, stk. 2 og stk. 4, jf. § 25, stk. 1…"

 

 

Denne afgørelse indbragte klager ABUS-Gruppen A/S v/Dahl Advokatfirma ved brev af 11. februar 2010 for Ankenævnet for Patenter og Varemærker med følgende påstand:

 

"… Varemærket VR 1981 00439 ”NEFA” skal ophæves og udslettes jf. Varemærkelovens § 25 stk. 1.

 

Anmodning om ophævelse og udslettelse gælder samtlige klasser VR 1981 00439 ”NEFA” er registreret for, det vil sige både for klasse 9 og 11.

 

SAGSFREMSTILLING:

Anmoder indgav den 25. februar 2009 anmodning om ophævelse og udslettelse af indehavers varemærke jf. vedlagte begæring bilag 1.

 

Indehaver svarskrivelse d. 16. april 2009, jf. bilag 2, med tilhørende bilag, hvilket afstedkom, at anmoder den 3. december 2009 fremkom med endelig supplerende bemærkninger, jf. bilag 3.

 

Herefter blev førnævnte afgørelse truffet af styrelsen d. 17. december 2009.

 

ANBRINGENDER:

Til støtte for anmoders påstand gøres det gældende,

 

At           indehaver ikke har gjort reel brug af varemærket i Danmark, for de varer og tjenesteydelser for hvilket varemærket VR 1981 00439 er registreret i perioden 25. februar 2004 til 25. februar 2009,

 

At           der alene er solgt 80 stk. enheder i 2006 og 30 stk. enheder i 2007 af indehavers produkt hos en enkelt kunde hvilket ikke udgør et reelt salg til hoveddelen af det relevante marked, og som ikke udgør en reel markedsføring eller et reelt brug af varemærket VR 1981 00439,

 

At           det dokumentationskrav patent- og varemærkestyrelsen bør kræve opfyldt ved vurderingen af reel brug, skal svare til det krav, som skal opfyldes ved dokumentation af indarbejdelse af et varemærke, jf. Varemærkelovens § 3, stk. 1, nr. 2,

 

At           indehaver ikke har dokumenteret nogen brug af varemærket VR 1981 00439 udover salg af 80 stk. enheder i 2006 og 30 stk. enheder i 2007, og

 

At           indehavers øvrige fremsendte dokumentation alene bygger på egne beregninger, opgørelser og uvedkommende materiale, og således ikke opfylder kravene til fyldestgørende dokumentation…"

 

 

Indklagede A/S Cyklelygte- og Tørelementfabriken Nefa har med brev af 10. april 2010 kommenteret sagen således:

 

"…Vi har ingen bemærkninger til klageskriftet og henholder os til Patent- og Varemærkestyrelsens afgørelse om administrativ ophævelse af sagen i brev af 17. december 2009 samt vort tidligere sendte materiale til Patent- og Varemærkestyrelsen…"

 

 

Patent- og Varemærkestyrelsen afgav ved brev af 29. april 2010 følgende udtalelse til sagen:

 

 

"… Under behandlingen for Ankenævnet ses der ikke at være fremlagt sådanne nye væsentlige argumenter, at styrelsen har anledning til at ændre opfattelse.

 

Styrelsen fastholder derfor afgørelsen af den 17. december 2009 og den under behandlingen fremførte argumentation og vurdering.

 

Styrelsen skal således henstille til Ankenævnet, at den trufne afgørelse stadfæstes…"

 

 

Klager ABUS-Gruppen A/S v/Dahl Advokatfirma meddelte ved brev af 6. maj 2010, at man ikke fandt det nødvendigt at fremkomme med yderligere kommentarer til Ankenævnet, og at afgørelse kunne træffes på nærværende grundlag.

 

Indklagede A/S Cyklelygte- og Tørelementfabriken Nefa meddelte med brev af 28. maj 2010 at man ikke havde yderligere kommentarer til Styrelsens brev.

 

 

Udskriftens og fotokopiens rigtighed bekræftes.

 

Ankenævnet for Patenter og Varemærker, 19. august 2010.