AN 2017 00006

Kort resume:

Orkla Confectionery & Snack Danmark A/S vs. Estrella Denmark A/S, Intersnack Knabber-Geback GmbH, Pellsnack Products GmbH
Ankenævnet stadfæster styrelsens afgørelse i VR 2015 00323, at mærket er uregistrerebart både som følge af, at udformningen følger af varens egen karakter, og at udformningen er nødvendig for at opnå et teknisk resultat.
Sø- og Handelretten har d. 27. april 2020 i BS-17352/2018-SHR stadfæstet ankenævnets kendelse bl.a. med henvisning til, at skønnet er udøvet inden for den korrekte retlige ramme, herunder herunder navnlig en korrekt læsning af (dagældende) varemærkelovens § 2, stk. 2, som fortolket af EU-Domstolen i sager om de tilsvarende bestemmelser i den dagældende varemærkeforordning og det dagældende varemærkedirektiv i navnlig sagerne C-299/99 Philips, C-48/09 LEGO, C-205/13 Tripp Trapp og C-215/14 Kit Kat. og under inddragelse af de relevante og fornødne faktiske oplysninger. Herudover har den udvidede bevisførelse for retten ikke givet det fornødne grundlag for at tilsidesætte Ankenævnets afgørelse på dette punkt. Der var ikke iværksat syn og skøn eller anden uvildig sagkyndig bevisførelse, som gav Sø- og Handelsretten det fornødne grundlag for at tilsidesætte Ankenævnets afgørelse vedrørende den tekniske funktion af rillerne.
Østre Landsret har i dom af 11. juli 2022 ændret Sø- og Handelsrettens dom, således at ankenævnets kendelse hjemvises til ankenævnet.
Intersnacks selvstændige anerkendelsespåstande over for Orkla om ophævelse af Orklas registreringer afvises, da de ikke har et indhold som ligger uden for påstand om stadfæstelsen af Sø- og Handelsrettens frifrindelse af ankenævnet.
Vedrørende den materielle prøvelse af hindring for registrering efter dagældende § 2, stk. 2 giver landsretten Orkla medhold i, at det ikke kan udelukkes at ankenævnet fejlagtigt har lagt vægt på de øvrige træks tekniske funktion i vurderingen af hvorvidt de hver især udgør væsentlige kendetegn. Landretten finder at det fremstår åbenbart den firkantede form også et et væsentligt kendetegn. Landsretten finder derimod ikke grundlag for at tilsidesætte vurderingen at de øvrige træk, farve, krumning og tykkelse, ikke kan anses for væsentlige kendetegn.
For så vidt angår rillernes tekniske funktion finder Landretten ikke at Orkla har tilvejebragt et grundlag for at tilsidesætte ankenævnets vurdering af rillernes funktion og at den rillede form følger at varens egen karakter.
Da hverken ankenævnet eller styrelsen har taget stilling til om den firkantede form følger af varens egen karakter eller om den mangler særpræg, hjemvises sagen til ankenævnets stillingtagen hertil.

Doms dato:

21-03-2018

Mærke:

Link:

https://apv.naevneneshus.dk/media/documents/1522751558.pdf