Klasse 24

KLASSE 24

I Niceklassifikationens klasse 24 anvendes følgende eksempler på klassens indhold i det såkaldte "klassehoved": 

"Tekstil og erstatninger for tekstiler; husholdningslinned; gardiner af tekstil eller plastik." 

Vejledende bemærkninger: 

Klasse 24 omfatter hovedsageligt stoffer og stofbetræk til brug i husholdningen.

Denne klasse omfatter særligt:

  • linned til brug i husholdningen, eksempelvis sengetæpper, pyntestykker til hovedpuder, håndklæder af tekstil;
  • sengelinned af papir;
  • soveposer, lagenposer til soveposer;
  • myggenet.

Denne klasse omfatter navnlig ikke:

  • elektrisk opvarmede tæpper til medicinsk brug (kl. 10), og ikke til medicinsk brug (kl. 11);
  • bordlinned af papir (kl. 16);
  • sikkerhedsforhæng af asbest (kl. 17), bambusgardiner og perlegardiner til dekoration (kl. 20);
  • hestedækkener (kl. 18);
  • visse tekstiler og vævede stoffer til special brug, eksempelvis stof til bogbinding (kl. 16), isolerende stof (kl. 17), geotekstiler (kl. 19).

Særlige forhold der kendetegner klassen

Klasse 24 indeholder bl.a. tekstilstoffer og tekstilmaterialer, der kan anvendes til andre varer, såsom tekstil i metermål og tekstil til fremstilling af beklædningsgenstande. Derudover indeholder klassen eksempelvis håndklæder, gardiner, lagener, sengelinned og møbelbetræk.

Det skal bemærkes, at klasse 24 primært indeholder selve det færdiglavede tekstilstof og eksempelvis ikke det rå materiale som tekstilstoffet er fremstillet af, eksempelvis "Tekstilgarn" (kl. 22), "Tekstilfibre" (kl. 23), "Ubearbejdede tekstilfibre" (kl. 22).

Særligt skal det også bemærkes, at klasse 24 ikke i alle tilfælde indeholder tekstiler, der har en særlig funktion eksempelvis "Tekstiler til isolering" (kl. 17), eller varer lavet af tekstiler, der har et bestemt formål, eksempelvis "Tæpper af tekstiler" (kl. 27). En undtagelse til tekstiler med en særlig funktion/formål der klassificeres i klasse 24 er "Filtreringsmaterialer af tekstil".

Myggenet
Net klassificeres som udgangspunkt i klasse 22, men der er en række undtagelser til dette, herunder klassificeringen af myggenet. Myggenet betragtes som en tekstilvare og klassificeres således i klasse 24. Med 12. udgave af Nice-klassifikationen er denne forskel eksemplificeret med tilføjelsen af varen "net til beskyttelse mod fugle og insekter" i klasse 22. Den nye vare adskiller sig fra myggenet ved, at der er tale om net til beskyttelse af eksempelvis afgrøder mod angreb fra skadedyr. Der er således tale om en anden type produkt end myggenet, uanset visse sproglige sammenfald. I tilfælde, hvor myggenet er særligt tilpasset brug med et andet produkt, klassificeres det dog i en anden klasse end klasse 24, se eksempelvis "myggenet tilpasset barnevogne" i klasse 12. Opdateret: 2. januar 2024