Klasse 3

KLASSE 3  

I Niceklassifikationens klasse 3 anvendes følgende eksempler på klassens indhold i det såkaldte "klassehoved":

"Ikke-medicinsk kosmetik og toiletartikler; ikke-medicinsk tandpasta; parfumerivarer, æteriske olier; blegemidler og andre midler til tøjvask; præparater til rengøring, polering og slibning."

Vejledende bemærkninger:

Klasse 3 omfatter hovedsageligt ikke-medicinske præparater til toiletbrug, samt rengøringsmidler til brug i hjemmet og i andre omgivelser.

Denne klasse omfatter særligt:

 • Sanitære præparater i form af toiletartikler;
 • servietter imprægneret med kosmetiske cremer;
 • deodoriseringsmidler til mennesker eller til dyr;
 • duftpræparater til lokaler;
 • klistermærker til negle dekoration;
 • bonevoks;
 • sandpapir.

 Denne klasse omfatter navnlig ikke:

 • ingredienser til brug ved fremstilling af kosmetik og farmaceutiske præparater, eksempelvis vitamin-, konserverings- og antioxidant præparater (kl. 1);
 • affedtningspræparater til fabrikationsbrug (kl. 1);
 • kemiske produkter til rensning af skorstene (kl. 1);
 • deodoriseringsmidler, andre end til mennesker eller til dyr (kl. 5);
 • medicinsk shampoo, sæbe, lotion og tandplejemidler (kl. 5);
 • neglefile med sandpapir, slibesten (håndredskaber) (kl. 8);
 • instrumenter til kosmetik og rengøring, eksempelvis make-up børster (kl. 21), klude og svampe til rengøring (kl. 21).

Særlige forhold der kendetegner klassen

Klasse 3 er hovedklasse for rengørings- og vaskemidler samt for præparater til rengøring og deodorisering af mennesker og dyr.   

Klassen omfatter særligt rengøringsmidler, som f.eks. vinduespudsemidler, præparater til polering mv. og vaskemidler som f.eks. vaskepulver og skyllemiddel til tøjvask. Dog skal det bemærkes, at såfremt der er tale om rengørings- og vaskemidler til brug i industrien, vil disse skulle præciseres og klassificeres i klasse 1, f.eks. "rengøringsmidler til industribrug" og "vaskemidler til brug i en fremstillingsproces" TMClass om rengøringsmidler i klasse 1 og TMClass om vaskemidler i klasse 1.

Derudover er klassen "hovedklasse" for æteriske olier, som er et deodoriseringsmiddel, der bruges til at give dufte til lokaler såvel som madvarer. Ligeledes er klassen hovedklasse for røgelse, der også fungerer som deodoriseringsmiddel. Dog er undtagelsen, når der er tale om røgelse med desinficerende eller medicinsk effekt, i så fald klassificeres varerne i klasse 5, da hovedformålet så ikke længere er deodoriserende. TMClass om røgelse i klasse 5

Klassen omfatter ligeledes toiletartikler i form af præparater til rengøring og kosmetisk pleje af hår og krop, såsom shampoo, balsam, badesæbe og body lotion. Duftpræparater er også omfattet af klasse 3, f.eks. deodoranter, antiperspiranter og parfume.

Særligt skal det bemærkes, at der ved 11. udgave af Nice-Klassifikationen er sket en sondring mellem medicinske og ikke medicinske sæber og shampooer. Der sondres i klassificeringen mellem klasse 3 og 5 nu mellem hvorvidt hovedfunktionen er rengøring af hår og krop(klasse 3), eller den medicinske effekt(klasse 5). Desinficerende sæbe og medicinske cremer klassificeres ligeledes i klasse 5.

Klasse 3 omfatter toiletpræparater og kosmetiske tandplejemidler, såsom tandpasta, tandblegende præparater mv. Det skal særligt bemærkes, at medicinsk tandpasta nu ligeledes klassificeres i klasse 5, fordi hovedformålet med medicinsk tandpasta er den medicinske effekt. Tandlægematerialer f.eks. cement til tænder, tandfyldematerialer mv. klassificeres også i klasse 5. TMClass om tandlægematerialer i klasse 5.Opdateret: 2. januar 2024