Klasse 30
KLASSE 30
I Niceklassifikationens klasse 30 anvendes følgende eksempler på klassens indhold i det såkaldte "klassehoved":
"Kaffe, te, kakao og erstatninger herfor; ris, pasta og nudler; tapioka og sago; mel og kornpræparater; brød, kager og konfekturevarer; chokolade; iscreme, sorbetis og andre spiseis; sukker, honning, sirup; gær, bagepulver; salt, krydderier, tørrede og konserverede urter; eddike, kryddersaucer; råis [frossen vand]."
Vejledende bemærkninger
Klasse 30 omfatter hovedsageligt næringsmidler hidrørende fra planter og tilberedt til menneskeføde, undtagen frugter og grøntsager, som er tilberedt eller konserveret som næringsmidler, såvel som hjælpemidler til forbedring af næringsmidlers smag.
Denne klasse omfatter særligt:
- drikke på basis af kaffe, kakao, chokolade eller te;
- kornprodukter tilberedt som næringsmiddel til mennesker, eksempelvis havregryn, majschips, afskallet byg, bulgur, müsli;
- pizzaer, tærter, sandwiches;
- chokoladeovertrukne nødder;
- smagsstoffer til mad eller drikke, andre end æteriske olier.
Denne klasse omfatter navnlig ikke:
- salt til industriel brug (kl. 1);
- smagsstoffer til mad eller drikke i form af æteriske olier (kl.3)
- medicinske teer og diætetiske fødevarer og præparater til medicinsk brug (kl. 5);
- babymad (kl. 5);
- kosttilskud (kl. 5);
- gær til farmaceutiske formål (kl. 5), gær til ernæring til dyr (kl. 31);
- mælkedrikke med smag af kaffe, kakao, chokolade eller te (kl. 29);
- supper, bouillon (kl. 29);
- ubehandlet korn (kl. 31);
- friske urter (kl. 31);
- næringsmidler til dyr (kl. 31).
Særlige forhold der kendetegner klassen
Færdigretter
Termen færdigretter skal klassificeres efter dets indhold, da termen er for upræcis i sig selv. I sådanne tilfælde skal det derfor afgøres, hvad retten hovedsageligt består af. Er der eksempelvis tale om færdigretter bestående hovedsageligt af kød skal termen klassificeres i klasse 29. Er der derimod tale om en færdigret bestående hovedsageligt af pasta, skal termen klassificeres i klasse 30. Søger man derfor at beskytte færdigretten "lasagne", skal den klassificeres i klasse 30.
Desserter
Næringsmidler, der er tilberedt som desserter og nydes i frossen stand, klassificeres i klasse 30.
Yoghurt og mælk, som er frossen, men ikke tilberedt som dessert, bliver derimod klassificeret i klasse 29.
Eksempler på accepterede formuleringer:
- Frossen mælk (kl. 29)
- Frossen yoghurt (kl. 29)
- Frossen yoghurt (spiseis) (kl. 30)
- Frosne desserter (kl. 30)
Bagværk
Termen bager kan dække over både varer og tjenesteydelser, der klassificeres i forskellige klasser. Derfor kan det ikke stå alene og skal præciseres. Hvis der er tale om bagervarer, skal disse klassificeres i klasse 30. Hvis der er tale om en bager(butik) klassificeres mærket i klasse 35 for "Detailhandel med bagervarer". Også klasse 40 kan være relevant, fx. for den bager som på bestilling fremstiller fx. bryllupskager.
Eksempler på accepterede formuleringer:
- Bagværk (30)
- Bagervarer (30)
- Bagerivarer (30)
- Detailhandel med bagervarer (35)
- Bagning på bestilling af andre (40)
- Tilvejebringelse af bagervarer (43)
Diætetiske fødevarer
Diætetiske fødevarer kan dække over flere varer, der klassificeres i forskellige klasser. Da begrebet ikke kan stå alene, skal det præciseres om det er til medicinsk brug eller ej.
Eksempler på accepterede formuleringer:
- Diætetiske fødevarer tilpasset medicinske formål (5)
- Diætetiske drikke tilpasset medicinske formål (5)
- Brød til diabetikere (5)
- Diætetiske fødevarer, ikke til medicinsk brug, baseret på grøntsager (29)
- Diætetisk brød, ikke til medicinsk brug (30)
Helsekost
Helsekost kan (i modsætning til kosttilskud) være helt almindelige fødevarer, bl.a. gryn, mel med højt fiberindhold, biodynamiske grøntsager, umættede olier, fødevarer med lavt indhold af fedt, sukker og salt. Helsekost kan også være næringsmidler, der er tilsat stoffer, så de har en naturmedicinsk virkning.
I klasse 5 skal helsekost præciseres ved tilføjelsen "til medicinsk brug".
Eksempler på accepterede formuleringer:
- Klasse 5: Helsekost til medicinsk brug
- Klasse 5: Helsekost til medicinsk brug baseret på ingefær
- Klasse 29: Helsekost (ikke til medicinsk brug) i form af fisk
- Klasse 29: Helsekost i form af konserverede sojabønner
- Klasse 30: Helsekost (ikke til medicinsk brug) i form af majsflager
- Klasse 30: Helsekost i form af majskorn
Frø, kerner og korn - Forholdet mellem klasse 29, 30 og 31
Klasse 31 omfatter uforarbejdede frø, kerner og korn. Modsat klassificeres forarbejdede frø og kerner i klasse 29, medmindre der er tale om forarbejdede frø og kerner til anvendelse som krydderi hvorefter disse klassificeres i klasse 30. Forarbejdede korn klassificeres altid i klasse 30 da der er tale om forarbejdede korn til brug i kornprodukter, bagning mv.
Kunstige sødemidler
Der skelnes mellem kunstige sødemidler som anvendes industrielt i fødevareproduktionen og kunstige sødemidler beregnet til anvendelse af forbrugere som erstatning for naturlige sødemidler. Denne opdeling fremgik ikke tidligere klart af Nice-klassifikationen, men er nu illustreret med blandt andet "kunstige sødestoffer til fødevareindustrien" i klasse 1 og "kunstige sødemidler til brug som næringsmiddel" i klasse 30. Vær opmærksom på at sukkererstatninger til medicinsk brug fortsat klassificeres i klasse 5.