Klasse 8

KLASSE 8 

I Niceklassifikationens klasse 8 anvendes følgende eksempler på klassens indhold i det såkaldte "klassehoved":

"Håndværktøj og redskaber (hånddrevne); knivsmedevarer, bestik; sidevåben, undtagen skydevåben; barberknive og -maskiner."

 Vejledende bemærkninger:

Klasse 8 omfatter hovedsageligt hånddrevet værktøj og hånddrevene redskaber til udførelse af opgaver, såsom boring, bearbejdning, skæring og piercing.

 Denne klasse omfatter særligt: 

  • hånddrevne redskaber til landbrug, havebrug, og landskabsformning;
  • hånddrevne redskaber til brug for tømrere, kunstnere og andre håndværks personer, eksempelvis hamre, mejsler og gravstikkere;
  • håndtag til hånddrevet håndværktøj, såsom knive og leer;
  • elektriske og ikke elektriske redskaber til personlig pleje og kropsudsmykning, eksempelvis barberknive og barbermaskiner, redskaber til hårkrølning, til tatovering, og til manicure og pedicure;
  • hånddrevne pumper;
  • bordbestik, såsom knive, gafler og skeer, inklusiv bordbestik af ædle metaller.

 Denne klasse omfatter navnlig ikke:

  • værktøjsmaskiner og motordrevne redskaber (kl. 7);
  • kirurgiske knive (kl. 10);
  • pumper til cykeldæk (kl. 12), pumper der er særligt beregnet til bolde til spil (kl. 28);
  • sidevåben i form af skydevåben (kl. 13);
  • papirknive og makulerings apparater til kontorbrug (kl. 16);
  • håndtag til genstande som klassificeres i forskellige klasser ud fra deres funktion og formål, eksempelvis håndtag til spadserestokke, håndtag til paraplyer (kl. 18), og kosteskafter (kl. 21);
  • serveringsredskaber, eksempelvis sukkertænger, is tænger, tærteskeer og serveringsøser, og køkkenredskaber, eksempelvis salatbestik, stødere og mortere, nøddeknækkere og spartler (kl. 21);
  • fægtevåben (kl. 28).

Særlige forhold der kendetegner klassen

Ædle metaller og legeringer heraf
Klasse 14 omfatter hovedsagligt ædle metaller og legeringer heraf. Her tænkes eksempelvis på "smykker", "ure" og "juveler". Man kan have den tanke, at eksempelvis en gaffel af guld således skal klassificeres i klasse 14, da den er lavet af et ædelt metal. Dette er dog ikke tilfældet. Det afgørende her er nemlig, hvad produktet skal bruges til, og ikke hvad det er lavet af. En gaffel af guld skal klassificeres i klasse 8. 

Knivsmedevarer, bestik
Som udgangspunkt klassificeres bestik, køkkenknive og redskaber til tilberedning af mad i klasse 8. Dog klassificeres serveringsredskaber, eksempelvis "salatbestik", "serveringsskeer" og "øseskeer" til servering af mad eller vin i klasse 21. Visse redskaber til tilberedning af mad, såsom "nøddeknækkere" og "sukkertænger" klassificeres også i klasse 21.

Det er desuden værd at bemærke, at "engangsservice af plastic" også går i klasse 8. Herudover indeholder klasse 8 også skarpe og stumpe våben, her tænkes eksempelvis på "knive", "sabler" og "bajonetter". Er der tale om fægtevåben er klasse 28 den rigtige klasse, fordi der er tale om sportsudstyr. Er der tale om kirurgiske knive i form af eksempelvis kirurgiske "skalpeller" er klasse 10 den relevante klasse. Afgørende for, i hvilken klasse en kniv skal klassificeres, er altså hvad kniven skal bruges til. 

Håndværktøj
Hånddrevet værktøj og redskaber skal som udgangspunkt klassificeres i klasse 8. Her tænkes eksempelvis på "skruetrækkere", "koben" eller "hammere". Hvis værktøjet er motordrevet, vil den rette klasse ikke længere være klasse 8, men derimod klasse 7, da værktøjet får karakter af maskiner.



Opdateret: 2. januar 2023