Klasse 30

KLASSE 30

I Niceklassifikationens klasse 30 anvendes følgende eksempler på klassens indhold i det såkaldte "klassehoved":

"Kaffe, te, kakao og erstatninger herfor; ris, pasta og nudler; tapioka og sago; mel og kornpræparater; brød, kager og konfekturevarer; chokolade; iscreme, sorbetis og andre spiseis; sukker, honning, sirup; gær, bagepulver; salt, krydderier, tørrede og konserverede urter; eddike, kryddersaucer; råis [frossen vand]."

Vejledende bemærkninger

Klasse 30 omfatter hovedsageligt næringsmidler hidrørende fra planter og tilberedt til menneskeføde, undtagen frugter og grøntsager, som er tilberedt eller konserveret som næringsmidler, såvel som hjælpemidler til forbedring af næringsmidlers smag.

Denne klasse omfatter særligt:

  • drikke på basis af kaffe, kakao, chokolade eller te;
  • kornprodukter tilberedt som næringsmiddel til mennesker, eksempelvis havregryn, majschips, afskallet byg, bulgur, müsli;
  • pizzaer, tærter, sandwiches;
  • chokoladeovertrukne nødder;
  • smagsstoffer til mad eller drikke, andre end æteriske olier.

Denne klasse omfatter navnlig ikke:

  • salt til industriel brug (kl. 1);
  • smagsstoffer til mad eller drikke i form af æteriske olier (kl.3)
  • medicinske teer og diætetiske fødevarer og præparater til medicinsk brug (kl. 5);
  • babymad (kl. 5);
  • kosttilskud (kl. 5);
  • gær til farmaceutiske formål (kl. 5), gær til ernæring til dyr (kl. 31);
  • mælkedrikke med smag af kaffe, kakao, chokolade eller te (kl. 29);
  • supper, bouillon (kl. 29);
  • ubehandlet korn (kl. 31);
  • friske urter (kl. 31);
  • næringsmidler til dyr (kl. 31).

Særlige forhold der kendetegner klassen

Færdigretter 
Termen færdigretter skal klassificeres efter dets indhold, da termen er for upræcis i sig selv. I sådanne tilfælde skal det derfor afgøres, hvad retten hovedsageligt består af. Er der eksempelvis tale om færdigretter bestående hovedsageligt af kød skal termen klassificeres i klasse 29. Er der derimod tale om en færdigret bestående hovedsageligt af pasta, skal termen klassificeres i klasse 30. Søger man derfor at beskytte færdigretten "lasagne", skal den klassificeres i klasse 30.

Desserter 
Næringsmidler, der er tilberedt som desserter og nydes i frossen stand, klassificeres i klasse 30.

Yoghurt og mælk, som er frossen, men ikke tilberedt som dessert, bliver derimod klassificeret i klasse 29.

Eksempler på accepterede formuleringer:

  • Frossen mælk (kl. 29)
  • Frossen yoghurt (kl. 29)
  • Frossen yoghurt (spiseis) (kl. 30)
  • Frosne desserter (kl. 30)

Bagværk 
Termen bager kan dække over både varer og tjenesteydelser, der klassificeres i forskellige klasser. Derfor kan det ikke stå alene og skal præciseres.  Hvis der er tale om bagervarer, skal disse klassificeres i klasse 30.  Hvis der er tale om en bager(butik) klassificeres mærket i klasse 35 for "Detailhandel med bagervarer". Også klasse 40 kan være relevant, fx. for den bager som på bestilling fremstiller fx. bryllupskager.

Eksempler på accepterede formuleringer:

  • Bagværk (30)
  • Bagervarer (30)
  • Bagerivarer (30)
  • Detailhandel med bagervarer (35)
  • Bagning på bestilling af andre (40)
  • Tilvejebringelse af bagervarer (43)

Kosttilskud, diætetiske fødevarer og helsekost 
Klasse 30 omfatter ikke kosttilskud og diætetiske fødevarer. Alle former for kosttilskud klassificeres i klasse 5, uafhængigt af om de er medicinske eller ej, eller om de er baseret på f.eks. fisk eller korn. Kosttilskud er kendetegnet ved, at de supplerer den almindelige kost, f.eks. ved at tilføre vitaminer og at det ikke spises som almindeligt mad. Kosttilskud kan også være til medicinsk brug, f.eks. "kosttilskud til kolesterolkontrol", som forebygger for højt kolesterol.

Funktionelle fødevarer kan dække over flere varer, der klassificeres i forskellige klasser, og er fødevarer, som er tilsat stoffer eller på anden måde er specielt udviklet til at have bestemte virkninger, samt kan fremme sundheden eller forebygge sygdomme (fx hjerte- og karlidelser). Klasse 5 er hovedklasse for funktionelle fødevarer, mens funktionelle fødevarer uden medicinske formål, og som hovedsageligt er baseret på f.eks. grøntsager eller korn skal præciseres og klassificeres i henholdsvis klasse 29 og 30.

Helsekost har, modsat kosttilskud og funktionelle fødevarer, ikke en hovedklasse, da helsekost kan være helt almindelige fødevarer, bl.a. gryn, mel med højt fiberindhold, biodynamiske grøntsager, umættede olier, fødevarer med lavt indhold af fedt, sukker og salt. Helsekost kan også være næringsmidler, der er tilsat stoffer, så de har en naturmedicinsk virkning.

I klasse 5 skal helsekost præciseres ved tilføjelsen "til medicinsk brug".

I klasse 29 og 30 skal det præciseres ved en tilføjelse af, hvad helsekosten består af. 

Frø, kerner og korn - Forholdet mellem klasse 29, 30 og 31 
Klasse 31 omfatter uforarbejdede frø, kerner og korn. Modsat klassificeres forarbejdede frø og kerner i klasse 29, medmindre der er tale om forarbejdede frø og kerner til anvendelse som krydderi hvorefter disse klassificeres i klasse 30. Forarbejdede korn klassificeres altid i klasse 30 da der er tale om forarbejdede korn til brug i kornprodukter, bagning mv. 

Kunstige sødemidler  
Der skelnes mellem kunstige sødemidler som anvendes industrielt i fødevareproduktionen og kunstige sødemidler beregnet til anvendelse af forbrugere som erstatning for naturlige sødemidler. Denne opdeling fremgik ikke tidligere klart af Nice-klassifikationen, men er nu illustreret med blandt andet "kunstige sødestoffer til fødevareindustrien" i klasse 1 og "kunstige sødemidler til brug som næringsmiddel" i klasse 30. Vær opmærksom på at sukkererstatninger til medicinsk brug fortsat klassificeres i klasse 5.



Opdateret: 2. januar 2024